Koningsparen Gelderland1150x862
De Gelderse Schutterskoningen en -koninginnen 2017.
Koningspaar met Cornielje1150x862

Clemens Cornielje en ons Koningspaar Theo en Brigit Boerhof.

De commissaris poetste het zilver van de schutterij. Traditie is in de Gelderse dorpen nog springlevend.

Fotograaf Theo Kock regisseert de fotoshoot. DG
Een bonte verzameling verzamelde zich zaterdag bij het provinciehuis in Arnhem: de Gelderse schutterskoningen en -koninginnen gingen op de foto. Met Clemens Cornielje, de commissaris van de Koning.
MENNO POLS

De Gelderse schutterskoningen en -koninginnen viel zaterdag een grote eer te beurt: op de foto met de hoogste baas van de provincie. Die zelf zichtbaar genoot.

Het is een bonte verzameling zaterdagmiddag in de patio van het vernieuwde provinciehuis. Ruim 130 koningen en koninginnen, in uniform en met sjerp, staan bij elkaar op het bordes. In het midden Clemens Cornielje, commissaris van de Koning van Gelderland. Vanaf het dak van de nieuwe receptie roept fotograaf Theo Kock met stentorstem regie-aanwijzingen. Tot ze er allemaal op staan. Klik!

Het initiatief voor de groepsfoto werd enkele jaren geleden genomen door Gelderlander-journalist Gerco Mons. Nu wordt de foto voor de derde keer gemaakt. Eén ding wordt al snel duidelijk: de wereld van de schutterijen is niet een wereld van oude mannen die grijze tradities in stand houden. Zo is Daphne Jansen met 27 jaar koningin van schutterij Sint Antonius in Nieuw-Dijk. ,,Het dorpsfeest, met het koningschieten, is hét feest van het jaar. Iedereen komt, jong en oud.” Ze is overigens geen koningin omdat ze zelf de vogel van de paal geschoten heeft. Ze is het omdat haar vriend, Coen Lodewijk (29) dat deed. ,,De dames mogen bij Sint Antonius niet meeschieten om het koningschap. Ik snap de traditie, maar ik vind eigenlijk dat de vrouwen ook een kans moeten krijgen. Bij veel verenigingen kan het al wel.”

De traditie van de schutterijen gaat terug tot de zestiende eeuw, toen kleine legertjes de dorpen moesten beschermen. Veel schutterijen zijn nog springlevend, zoals blijkt uit het voorbeeld van de drie broers Frank (51), Rob (53) en Hein (56) Simmes uit Netterden. Ze zijn alle drie lid van Sint Walburgis, met een leeftijd van over de 500 jaar één van de oudste schutterijen van Nederland.

Hein is kringkoning (koning van de Kring Achterhoek), Rob is keizer (geworden tijdens het keizerschieten, een evenement waarbij oud-koningen tegen elkaar schieten) en Frank is de regerend koning van Netterden. ,,Iedere volwassen man in Netterden is lid van de schutterij”, zegt Rob. ,,De kermis, waarbij ook het koningschieten wordt gehouden, is hét hoogtepunt van het jaar. Als er nog kleine ruzies zijn, worden ze met de kermis bij een glas bier uitgepraat.”

Clemens Cornielje voelt zich als een vis in het water. De ene na de nadere delegatie wil het hem op de foto. De commissaris van de Koning heeft voor iedereen tijd. ,,Ik weet hoe belangrijk de schutterijen in de dorpen zijn”, vertelt hij. ,,Het zijn vrijwilligers, die ook veel andere dingen doen voor de gemeenschap. Als er iets georganiseerd moet worden, dan zijn ze er. Ik kom zelf uit Lobith. Mijn vader was lid van het bestuur van één van de twee schutterijen, Eendracht Maakt Macht of EMM. Hij was ook gemeentesecretaris. Hij bewaarde het zilver van EMM in een kluis op het gemeentehuis. Als het weer kermis werd, haalde hij het zilver uit de kluis en nam het mee naar huis. Ik moest het dan poetsen. Zo verdiende ik mijn kermisgeld.”